miercuri, 25 mai 2011

În fuga după Globalizare, ne-am Globalizat pe noi înşine

  Pe drumul vieţii sunt o mulţime de uşi prin care noi trecem, dar niciodată nu le observăm. Cu excepţia cazului cînd ele sunt închise şi ne lovim.

 Viaţa noastră este o succesiune de uşi, o succesiune de alegeri. Cu cît procesul de globalizare prosperă cu atît alegerile noastre devin mai complicate. În această multitudine de opţiuni  pe care ne-o propune post-modernismul, avem nevoie doar de una: De alegere corectă!
 Suntem înconjuraţi de maaluri, automobile, diferite facultăţi şi nu în ultimul rînd oameni diferiţi. În această multitudine de propuneri, noi trebuie să alegem una.
 Astăzi cu toţii ne-am metamorfizat în consumatori, fiind oameni cu libera alegere. Cine din noi poate spune cu certitudine că niciodată nu a fost condus de publicitate, TV, influenţat de prieteni, colegi sau familie? Nimeni nu poate spune!
 Totuşi ne batem cu pumnii în piept şi stigăm „Vrem democraţie, libertate!” Ce? Direcţionînd aceste pritenţii la conducerea ţării, pe care tot noi am ales-o.
 Nu la nivelul conducerii s-a produs acest proces de totalitarism. Suntem dirijaţi de propriile noastre dorinţe, ce ne sunt impuse. Repet: Suntem conduşi de propriile noastre pofte, ce ne-au fost impuse. De cine?
Simplu: de tot ce ne înconjoară, de acea modernizare pe care tot noi am dorit-o.
 Ai vrut să fii în pas cu moda: Cîţi banii cheltui acum pe haine? Ai vrut să ai o maşină mai bună ca a vecinului: Cîte nopţi nu ai dormit şi ai muncit pentru ea? Ai vrut carieră, un post prestigios: Ce vîrstă ai, ai copii..? Bine, nu mai continuu. Ştii şi singur lista. Toată vina nu este a ta, tu doar eşti SLAB. Da slab, fiindcă atunci cînd vine o propunere tu nu te întrebi „Oare am eu nevoie de asta?” Tu spui că alţii au şi tu tot vrei. Te conduci de dorinţa altora.
Ştiţi de ce ne plîngem de acest termen „MATERIALISM”. Fiindcă tot noi l-am înnălţat în societatea noastră, la fel ca pe un drapel.
 Primul pas spre reabilitarea unui Consumator este lupta cu alegerea. Ieşirea pe care o văd eu e una de lungă durată, dar cu o eficacitatea de 99%. De ce 99%? Fiindcă randametrul de 100% nu există, doar Dumnezeu poate asta.
 E nevoie de atenţie: Începînd o nouă zi, alege haina ce-ţi convine ţie, nu celor ce ţi-au vîndut-o. Luînd la amiază masa nu te duce la o pizza că e la modă, consumă ceea ce e mai bine pentru organismul tău. Mergînd la cumpărături, nu uita de garderoba ce o ai acasă. Intrînd în market încearcă să te vezi în locul producătorului, gîndeşte ca el. Şi vezi unde te poate prinde. Multitudinea de sucuri din vitrina unui magazin nu a fost creată pentru beneficiul tău, ci al producătorilor.  Nu fi victima publicităţii. Învaţă să nu depinzi de dorinţele altora. Eşti om liber. Nu fi un consumator Mut. Fă alegerea Ta. Şi înnainte de a o face priveşte în viitor şi încearcă să prevezi realizarea ei.
 Nu vorbesc doar de consumatorul materialist, ci şi de valorile pe care noi le consumăm, dar nu le promovăm.  Valorile ce încearcă a fi introduse de europenii, ce demult nu mai ştiu ai cui sunt.
În fuga după globalizare, ne-am globalizat pe noi înşine, uitînd de liniştea sufletească a neamului nostru.

Nimic nu e mai presus de libertata şi valorile neamului nostru.
Martina

Un comentariu:

  1. Bun articol, doar că pe alocuri conţine greşeli de exprimare sau chiar gramaticale.
    PS: Pot să îl preiau şi eu?

    RăspundețiȘtergere