duminică, 23 octombrie 2011

COMA


 Ce este “Coma” ? Este o leziune a creierului. Ea poate fi determinată de o presiune crescută sau lipsă de oxigen sau acumularea unor toxine. Leziunea poate fi temporară şi reversibilă.
Vreau să vă spun că nu am fost în starea descrisă mai sus. Dar cunosc un alt fel de comă: “Comă spirituală” . Poate voi introduce un termen nou în ştiinţa umană. Totuşi să vedem explicaţia acestui fenomen. Coma spirituală este provocată de o presiune crescută a singuratăţii, insuficienţei de înţelegere sau în urma acumulării unor toxine ce parazitează întreg spaţiu sufletesc. Coma spirituală poate fi temporară şi reversibilă.
Deci, diferenşe esenţiale în explicaţia celor doua fenomene nu sunt multe.
Presupun că acest tip de comă şi anume Coma Spirituală vă este mult mai aproape decît prima. Mulţi poate acum aţi descoperit faptul că aţi fost în această comă sau continuaţi să fiţi.
Psihologii adesea denumesc această stare ca fiind doar Stres. Eu aş fi spus că e o problemă mult mai gravă. Cu adevărat oamenii cad în Comă Spirituală, şi trebuie trataţi cu toată seriozitatea. Cu toţii ştim că bolile sufleteşti se tratează la fel ca şi cele fizice.
Dar primordial ar fi trebuit să descoperim care este cauza acestei boli.
Sursele cele mai fregvente:
1 Singuratatea
2 Neinţelegerea
3 Toxinele

Haide-ţi să discutăm pe îndelete fiecare sursă:
Dumnezeu a spus că nu e bine ca fie singur omul şi de aceea cînd Adam a fost creat, în dar ia fost data Eva. Nouă ne place să avem mulţi prieteni însă cine nu ştie că aprecierea şi importanţa nu stă în Cantitate ci în Calitate. Nu cu acei 600 sau 2573 de prieten pe facebook ar trebuie să discutăm durerile noastre, ci cu acel prieten pe braţele cărui ai putea plinge şi nu ţi-ar fi ruşine. Sau mai bine aş spune eu să iai în calcul şi pe cei din jurul tău: Parinţii, Fraţii şi Copiii. De ce o mamă nu poate să ceară sfatul de la fiica ei. E neapărat să-şi sune stilistul sau prietena ca să aleagă culoarea rochiei pe care s-o îmbrace astăzi la serviciu sau mai ştiu eu unde.
De ce soţii ar frebui să angajeze un designer de interior în alegerea culorii pentru tapete? Cei doi nu pot alege ce le place, după care să-şi amintească cum au mers ambii la cumpărături.
De ce bunica trebuie să cheme un meşter ca să-i schimbe becul ars din bucătărie? De ce să nu cheme ginerele. Şi de ce … eu cred că aţi înţeles cum continuă lista!

Uneori privirea noastră se opreşte pe tavan, în momentul ce urmează ne simţim singuri.
La întrebarea “De ce?” apare răspunsul “Nimeni nu mă inţelege!” Iată că am ajuns şi la a doua cauză: Neînţelegerea.
Daca ne-am fi pus singuri o întrebare: “Anume ce nu înteleg cei care nu mă înteleg pe mine?”
Şi uite că noi nu putem să ne răspundem. De unde vrem noi ca oamenii să ne înţeleagă dacă fiecare a doua persoană nu ştie ce vrea. Ce-şi doreşte cu adevărat el. Nu, nu ce-i impun agenţii publicitari sau occidentul asta e o tendinţă a modei impuse, nu a  alegerii tale.
Pentru a fi înţeleşi mai întii de toate trebuie să ne cunoştem persoana noastră i rolul pentru care ne-am născut. După care ar fi cazul să spunem celei mai apropiate personae, ce ne dorim. Sunt sigură că vom fi inţeleşi de data acesta!

Toxinele, Auzind acest termen ne gîndim la Sistemul periodic a lui Mendeleev. Poate…dar nu în cazul “Comei Spirituale”.
Cel mai des toxinele sunt gîndurile virusate pe care le creăm noi în capul nostru. După care ele ne paralizează întreg sistemul nervos. Un alt toxin este Globalizarea: trăim într-o era a comunicării intensive, însă suntem singuri. Internetul, televiziunea ne fură din timpul prietenilor şi copiilor noştri. Pentru ce mai trăim dacă nu avem timp pentru copiii noştri, de cei apropiaţi. După care mai îndrăznim să spunem că noi suntem singuri.
Un alt toxin în inimile noastre este amintirea trecutului. Cum putem trăi prezentul păstrînd durere din trecut. Acest trecut ne manîncă din interior. Persoanele pe care le-am pierdut nu mai pot fi întoarse. Riscul este să nu-i pierdem şi pe cei ce ne-au mai rămas.

Coma Spirituală nu este ceva simplu, fiecare poate fi atacat de ea. Însă rezistă doar cei ce sunt tare-n Duh. Iar Duhul deja vine de la Dumnezeu prin iertare.
Şi neiertarea este o sursă a Comei. Despre neiertare deja vorbeşte Hristos pe cruce.
În finalul acestui răvaş aş fi vrut să dau cîteva preparate ce trebuie administrate celor care suferă de Coma Spirituală:
1 Dragostea
2 Iertarea
3 Cuvîntul lui Dumnezeu- Biblia.

Mai mare enciclopedie decât Biblia nu există…Acolo vei găsi răspunsul pe care-l cauţi.


Martina


2 comentarii:

  1. Da, super articol - mi-a plăcut! mă regăsesc în el. Mulțumesc mult Marina!

    RăspundețiȘtergere
  2. Cu placere. Oare cine o fi anonimul ?
    Domnul sa te intareasca :)

    RăspundețiȘtergere