joi, 26 iulie 2012

Tabăra CODRU - NISPORENI

   Pentru copii trei anotimpuri sunt dedicate muncii-studiilor și unul pentru odihnă. Uite că dacă copiii pentru a munci merg la școală, vara pentru a se odihni plec la tabără.
Anul acesta nu a fost o excepție. La tabăra „Codru” din orașul Nisporeni, au avut ocazia să se odihnească circa 600 copii.
Venind la tabără copiii vor să schimbe atât anturajul, cât și colectivul să-și creeze prieteni noi.
Sunt educatoare la tabăra Codru. Aici am fost prezentă pe parcursul a toate patru tururi.
Am avut ocazia să discut atât cu elevii din echipa mea, cât și cu ceilalți elevi din tabără. Am aflat istoria a multe destine. Nu e prima dată când lucrez cu copii din familii social-vulnerabile.
Rămân să confirm încă o dată, copiii din Moldova sunt extrem de puternici, curajoși și talentați.
Paradoxal pentru mine a fost faptul că-n tabără s-au putut odihni atât copii din familii social-vulnerabile cât și copii cu părinți din rândul administrației raionale. Nu judec pe nimeni, dar m-a uimit faptul că aceste personalități diferite s-au împăcat de minune și au format echipe prietenoase.
Discutând despre talente aș avea de spus multe. Aici în tabără am cunoscut niște dansatori excepționali. Dacă micii prieteni ar avea un cerc de dans profesional în raionul nostru, ar putea să ne aducă medalii de la campionate nu doar europene, ci și mondiale. Nu e o glumă. Multe voci deosebite au răsunat pe mica scenă a taberei noastre. Avem un raion mic, dar cred că o profesoară de canto de la școala muzicală s-ar găsi să facă ore cu acești copilași.
Mai am ce spune despre micele talente din Raionul Nisporeni, dar asta nu se citește-n ziar, ci se admiră pe viu.
Ca un jurnalist ar fi trebuit să ating și partea mai puțin plăcută. Anul acesta la tabără nu am avut nici Instructor-Sportiv și nici Instructor-Muzical. Latura cu Organizatorul la fel ramâne un mister. Normal e faptul dacă aceste trei personaje au lipsit din echipa taberei, atunci pe umerii unor educatori au căzut obligațiunele lor. Personal și nu doar eu, m-am consumat peste limită din cauza lipsei de organizator, instructor sportiv și instructor muzical. Răspunsul de ce cei trei nu s-au prezentat la tabăra Codru nu-l avem. Dar la sigur nu doar educatorii dar, și copiii au simțit lipsa lor.
Neplăceri am avut la capitolul „Finanțe”. Atunci când am vrut să organizez jocuri, concursuri, am avut nevoie de materiale. Când am cerut aceste rechizite de la administrația taberei, mi-au răspuns că nu sunt suficienți bani și ar trebuie să economisim. Am mai lucrat pe la tabere, dar la nici una nu mi-am aprins așa de tare creerii pentru a inventa jocuri din „Nimic”, pentru copii ca ei să participe la starturi vesele și la jocuri de tabără. La unele activități am folosit chiar resurse materiale proprii, de acasă.
Am să-mi asum și riscul de a vorbi în acest articol despre salarii. Din suma totală pe care am primit-o și până-n prezent doar pe primul tur, 30% din salariu îl cheltui pentru Taxi ca să ajung în tabără, iar după aceasta acasă. Și atfel toate patru tururi. Plus, mai cheltui pentru lucruri personale, de care am nevoie tot în tabără. Mi-ar fi plăcut să avem măcar un transport care să economisească banii noștri, dar asta nu a fost.
Vara aceasta educatorii taberei Cordu și-au dedicat timpul copiilor ce s-au odihnit în tabără. Sperăm ca dstră Scumpi copilași, să vă amintiți de timpul frumos ce l-am avut cu voi în tabără. Așteptăm telefoanele și scrisorile voastre.
Din numele tuturor educatorilor, Vă urăm în continuare o vară frumoasă cu multe momente hazlii!
Articol semnat - Martina Artene

3 comentarii:

  1. bvo scumpo...las sa stie!!!!cred ca trebuia de mentionat si onorabilul educator superior si despre incompetenta lui -strigatoare la cer-ca si cum ai duce un tractorist la masa de operatii sa ia bisturiul in miina...sper de unde lau scos acolo sa ramina!!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Diplomele facut la xerox care le-am primit-RUSINE!!!!!!!!!

    RăspundețiȘtergere