vineri, 12 aprilie 2013

Vrei Dovleac sau Ghindă?



Într-o călduroasă zi de vară, un ţăran se întorcea de 
la câmp. Era mare arşiţă şi omul se simţea tare obosit.
Văzând la marginea drumului un stejar mare şi umbros, se opri să se odihnească puţin. Se aşeză jos, la poalele copacului, cu spatele rezemat de trunchi. Îşi ridică privirea în sus şi văzu mulţimea de ghindă tânără care atârna de crengile lui.
- Vai, vai, ce de ghindă, îşi zise săteanul. Dar oare de ce un copac aşa mare şi puternic, cum e stejarul, are un fruct aşa mic şi uşor ca ghinda? Crengile lui ar putea susţine chiar şi dovleci. Ei, da, un stejar plin de dovleci, ce bogăţie!
Şi tot gândind şi socotind, iată că îl luă somnul şi aţipi. Dormi un pic şi…iată că, deodată se trezi! Ce se-ntâmplase? O ghindă se desprinsese din copac şi căzuse drept pe nasul omului nostru. Acum, ţăranul se tot freca, căci, deşi mică, ghinda venind de sus, îl lovise cu putere şi îl durea un pic.
- Măi, îşi zise ţăranul. Vezi, toate lucrurile cu rostul şi tâlcul lor… Ei, na! Ce s-ar fi ales de nasul şi de capul meu dacă din stejar ar fi căzut un dovleac şi nu o ghindă?!
Omul îşi luă haina şi îşi văzu mai departe de drum.
(după La Fontaine)


Această fabulă a fost scrisă de La Fontaine, în care autorul a reuşit să prezinte cu lux de amănunte perseverenţa unui om. În a devăr aşa suntem noi oamenii, adesea ne dorim lucruri mai mari decât suntem noi înşine şi decât am putea duce pe umerii noştri. Însă Creştinii ştiu că Domnul nu ne dă peste puterile noastre.
Astăzi nu am să raportez această fabulă la lucruri material precum case, maşini, haine şi în general bani. Din potrivă vom întoarce moneda şi o să vorbim despre menirea unui Creştin care este mai mult decât materialism (lucrurile materiale). O să discutăm despre binecuvântarea ce am primit-o fiecare dintre noi pentru a vesti oamenilor evanghelia şi onoare de a sluji oamenilor ce ne înconjoară.
Fiecare creştin ajungând la o maturitate spirituală îşi doreşte cu ardoare o slujbă prestigioasă pe ogorul evangheliei. Spre exemplu: tinerii visează să meargă în misiune în Africa sau India. Visează să ajute copiii nevoiaşi de acolo. Un vis destul de bun. Bărbaţii toţi se visează a fi Pastori şi conducători de Biserici. Cineva spunea că un Pastor bun pentru început ar fi trebuie să fie uşier la Casa Domnului. Însă Nu toţi au fost născuţi a fi în trupul lui Hristos cap sau picioare. Fiecare dintre noi îşi are menirea lui, iar ca să fim demni de o lucrare mai grea, e nevoie să începem să slujim în aria noastră de 1metru. De ce am zis aria de 1 metru? Pentru că ar fi trebuit mai întâi să fim evanghelişti şi slujitori buni în familiile noastre, între prietenii noştri, în bisericile din care facem parte. Iar apoi să cerem Domnului ca El să facă în viaţa noastră după voia Lui. Şi dacă El ne vrea în Africa să mergem acolo.
Să cerem Domnului cât mai multe ghinde, iar dovlecii o să vină ei când ne vom isprăvi bine cu ghindele noastre. - Fraţilor, să vestim cu ardoare evanghelia mânturii "Să nu obosim în facerea binelui; căci, la vremea potrivită, vom secera, dacă nu vom cădea de oboseală." Galateni 6:9
Martina Artene




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu